Locatie, 3831 GP, NL
+31 (0) 64 30 30 963
ad@admeeuwsen.nl

Cybersecurity Universiteit Waarom zou ik met mijn gezin een training Cybersecurity willen?

VIRUS, Hack!, Spam, PRIVACY,

Phishing, Chantage, Fraude, Ransomeware

De persoonsgegevens van duizenden tennisleden zijn door de tennisbond doorverkocht aan belanghebbende partijen! Zit jij op tennis? Dan zijn jouw gegevens waarschijnlijk gebruikt om tennisproducten aan te bieden. De Autoriteiten Persoonsgegevens heeft de Nederlandse tennisbond een boete opgelegd van 525.00 euro.

Je bent op deze pagina terecht gekomen en hebt daarbij gebruik gemaakt van het internet. Zie het internet als een digitale snelweg. De  kans is groot   dat  je hiervoor  nooit een digitaal rijbewijs   hebt moeten  halen.

Hoe anders is dat als je de fysieke snelweg op wil gaan. Je zal rijles moeten nemen, een theoriecertificaat moet halen en zelfs moeten afrijden voordat je de snelweg op mag gaan.

Dagelijks spenderen we vaak meerdere uren per dag op het internet. We gaan steeds meer apparaten aan het internet koppelen, denk bijvoorbeeld aan slimme verlichting of een slimme deurbel. Ook maken we veelvuldig gebruik van social media en delen veel persoonlijke gegevens op het internet. Zelfs onze bankrekening is digitaal. Dan is het toch raar dat niemand ons ooit heeft geleerd hoe je dit veilig moet doen?! Juist! En daarom bieden wij deze online training van de Cybersecurity Universiteit aan.

Niemand kan de online training beter beoordelen dan iemand die de training zelf heeft gevolgd. Lees hieronder de ervaring van studente Gaby Noordanus:

Ik wist ergens wel dat er risico’s waren maar was me er niet van bewust dat er zoveel mis kan gaan.

Gaby Noordanus – studente (23 jaar)

De Gezonde Digitale Organisatie wil met de Cybersecurity Universiteit trainingen, awareness creëren op het gebied van cybercriminaliteit. De training van de Cybersecurity Universiteit kun je zien als het behalen van een ‘digitaal rijbewijs’, waarmee je leert om veilig online te zijn. We maken dagelijks gebruik van het internet, zijn continu verbonden en gaan ook steeds meer apparaten op het internet aansluiten. Cybercriminaliteit is namelijk aan de orde van de dag. Eén op de twaalf Nederlanders is in 2018 slachtoffer geworden van digitale criminaliteit (NU.nl, 2019a).

Het e-learning traject van de Cybersecurity Universiteit bevat 10 modules van ongeveer 5 á 10 minuten per module. Elke module bevat theorie en wordt afgesloten met een aantal vragen om te opgedane kennis te testen.

Hieronder mijn ervaring:

In de eerste module wordt uitgelegd waarom kennis over cybercriminaliteit belangrijk is. Dit wordt onderbouwd met harde cijfers wat toch best wel confronterend is. Ik wist ergens wel dat er risico’s waren maar was me er niet van bewust dat er zoveel mis kan gaan. Na het lezen van de eerste module wil je gelijk door naar het volgende hoofdstuk om te leren wat je er zelf aan kunt doen om cyberincidenten te voorkomen.

De onderwerpen die volgen, zijn:

  • Digitale transformatie: Wet van Moore en Internet of Things
  • De nieuwe privacywet: AVG
  • Het internet: de mogelijkheden van het internet
  • Phising: een vorm van cybercriminaliteit
  • Wachtwoorden: het gebruiken van unieke wachtwoorden
  • Wi-Fi: de risico’s van openbare Wi-Fi netwerken
  • Ransomware: chantage op het internet
  • Social media: persoonlijke informatie op social media
  • USB-apparaten: de risico’s van USB-apparaten
  • Mobiele beveiliging: de belangen van het beveiligen van je mobiele apparaten

In elke module wordt er een ander onderwerp aangekaart. Het leert je bijvoorbeeld bewust te worden van de digitale gevaren, hoe je veilig gebruik kunt maken van openbare Wi-Fi netwerken en het leren herkennen van phishing mails. De modules zijn eenvoudig te volgen en bevatten video’s en afbeeldingen om het nog beter uit te leggen.

De onderwerpen die in de training worden besproken zijn:
Digitale transformatie: Wet van Moore en Internet of Things
– De nieuwe privacywet: AVG
– Het internet: de mogelijkheden van het internet
Phising: een vorm van cybercriminaliteit
Wachtwoorden: het gebruiken van unieke wachtwoorden
Wi-Fi: de risico’s van openbare Wi-Fi netwerken
Ransomware: chantage op het internet
Social media: persoonlijke informatie op social media
USB-apparaten: de risico’s van USB-apparaten
Mobiele beveiliging: de belangen van het beveiligen van je mobiele apparaten

Er worden veel handige tips gegeven in de modules. Wist je bijvoorbeeld dat lange wachtwoorden belangrijker én veiliger zijn dan moeilijke wachtwoorden? Of dat openbare Wi-Fi netwerken met een wachtwoord dus niet altijd veilig zijn? En dat Apple veiliger is dan Android? Vaak ga je er wel vanuit dat je het allemaal weet, maar dat blijkt na het maken van de trainingen niet zo te zijn.

De training heeft mij bewust gemaakt van de online gevaren. Ik ga nu met vertrouwen de toekomst tegemoet en ik weet hoe ik mezelf kan beschermen tegen cybercriminelen.

Ik zou de training voornamelijk adviseren aan mensen tussen 40 en 60 jaar oud.

Voor iedereen geschikt?

De Cybersecurity training is voor iedereen geschikt en zeker aan te raden. Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is  van de ontwikkelingen binnen het cyberlandschap. Ik zou de training voornamelijk adviseren aan mensen tussen 40 en 60 jaar oud. Dit zijn vaak mensen die veel online zijn en bijvoorbeeld inkopen doen via Marktplaats of veel gebruik maken van Wi-Fi netwerken en/of USB-apparaten. Zij moeten op de hoogte zijn van het herkennen van een phishing mail en de gevaren van cybercriminaliteit, omdat ze gewoonweg veel op het internet doen.