Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

appeltje voor de dorst admeeuwsen

Wat past beter bij u? Daytrading of langetermijnbeleggen?

Er bestaat een strategie die onder geen van beide gerangschikt kan worden.

Een populaire handelsstrategie is swing trading. Swing traders handelen op een “swing” in het koersverloop van een aandeel. Met deze strategie worden posities een aantal dagen tot hoogstens een paar weken aangehouden.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat is swing trading precies?
  • Op welke manier voert u deze strategie uit?
  • Swing traden in het LYNX handelsplatform
 

Wat is swing trading precies?

Swing trading is een veel gebruikte en oude beleggingsmethode die met name veel door particuliere beleggers wordt gebruikt. De ingenomen posities kunnen zowel long als short posities zijn.

Beleggers die deze methode hanteren zoeken doorgaans naar aandelen waarvan men een flinke koersbeweging verwacht.

Voor een swing trader is de technische analyse leidend. Deze belegger gaat op zoek naar trends in bepaalde beleggingsproducten. Met deze techniek wordt gekeken naar steun en weerstand in de grafiek, waar vervolgens positie wordt ingenomen.

Ook bij deze vorm van handelen is een hoge mate van discipline vereist om succesvol te zijn. Handelaren die deze strategie hanteren gebruiken te allen tijden een stoploss order, om het maximale verlies te controleren.

Omdat u met deze strategie rond steun- en weerstandsniveaus handelt, ligt de stoploss op korte afstand van het instapniveau. Geprobeerd wordt om de winst te maximaliseren zodat een uitstekende risico-rendement-verhouding ontstaat.

Op welke manier voert u de swing trading strategie uit?

In bovenstaande grafiek ziet u een mooi voorbeeld van swing trading. De groene steunlijn is gebaseerd op een eerder neergezette bodem. De rode lijn is gebaseerd op een eerder gemaakte top in de grafiek.

Zoals eerder uitgelegd handelen swing traders rond een steun of weerstand in de grafiek. Allereerst heb ik de steun voor het aandeel Philips aangegeven, waar u had kunnen kopen. Als u eenmaal deze positie heeft ingenomen, kijkt u naar een weerstand in de grafiek.

Rond dit niveau kunt u ervoor kiezen om uw positie te sluiten. Zowel het koop- als het verkoopmoment heb ik in de grafiek aangegeven.

In dit voorbeeld had u een winst kunnen realiseren van zo’n € 0,60. Op basis van uw potentiële winst kunt u de afstand van uw stoploss bepalen. Bij het bepalen van deze stop is het belangrijk dat u de positie enige ruimte geeft, aangezien het nagenoeg onmogelijk is om exact op de bodem in te stappen.

Hier tegenover staat dat het potentiële verlies weer niet te groot mag zijn, omdat deze in verhouding moet staan met uw potentiële winst die u kunt behalen.

De maximale winst was in dit geval zo’n € 0,60. U had bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een stop met een afstand van € 0,20 van het instapniveau. Hierbij is uw risico-rendement-verhouding 3.

Omdat u rond een belangrijke steun handelt, kunt u positie innemen met deze korte stoploss: als de steun breekt moet u op basis van technische analyse namelijk direct uw positie sluiten.

De € 0,20 is een marge om de kans te verminderen dat u geen verlies neemt bij een valse uitbraak naar beneden.

Swing traden in het LYNX handelsplatform

Het platform van LYNX biedt een tool die ideaal is voor swing trading. Met de GrafiekTrader is het mogelijk om direct in de grafiek te handelen. U kunt uw orders direct in de grafiek inleggen.

Daarnaast is het gemakkelijk deze orders te wijzigen door uw order met uw muis te verplaatsen.

In bovenstaande grafiek ziet u de order. Deze lijn kunt u met uw muis direct verplaatsen of cancelen. Daarnaast ziet u onder de grafiek de order liggen waar het ook mogelijk is om de order aan te passen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.